суббота, 27 сентября 2014 г.

ДЕВ`ЯТА ГІМНАЗІЯ: НОВИЙ КРОК УПЕРЕД

 23 вересня директор Мелітопольської гімназії №9 Людмила Віталіївна Чугай повернулася з Києва, де представляла навчальний заклад на засіданні Комісії з питань інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи загальноосвітніх навчальних закладів Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України. Керівництвом гімназії була підготовлена заявка на проведення Всеукраїнського педагогічного експерименту за темою "Розвиток педагогічної майстерності вчителів мистецьких дисциплін в інноваційному освітньому середовищі гімназії" на базі гімназії як спеціалізованого закладу художньо-естетичного спрямування. 
Педагогічний колектив гімназії висловив готовність створити на базі свого навчального закладу експериментальний майданчик і вже навесні 2015 року планує відкрити Центр педагогічної майстерності. Адже Мелітопольська гімназія №9 – це школа нового типу, інноваційний заклад для здібних і обдарованих дітей, який створює можливості для здобуття додаткової освіти художньо-естетичного спрямування. Педагогічний колектив гімназії має чималий творчий потенціал і готовий до здійснення науково-експериментальної діяльності.
Колектив уже має досвід такої роботи, тому що з 2007 по 2014 роки бере участь у Всеукраїнському експерименті за темою: «Художньо-естетична освіта і виховання учнів загальноосвітніх навчальних закладів у процесі впровадження інтегрованих курсів». Під час цього експерименту в гімназії було упроваджено інтегровані курси «Художня культура» і «Мистецтво», відбувалися зустрічі та обмін досвідом з педагогами на обласному та Всеукраїнському рівнях.
Результат методичної роботи педагогічного колективу дев’ятої гімназії – отримання звання «Дипломант» у V Міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти» в номінації «Інновації у діяльності навчального закладу «Школа-новатор», Обласній виставці «Освіта Запорізького краю-2014», у V Національній виставці-презентації «Інноватика в сучасній освіті» з номінації «Інноваційний розвиток Шкіл майбутнього – стратегічний поступ української освіти».
З 2013 року гімназія №9 є опорним закладом освітнього округу «Перспектива», який об’єднує шість навчальних закладів та два заклади культури в єдину територіальну одиницю з метою ефективної освітньої системи. Округ є центром для проведення майстер-класів, творчих звітів, ярмарків-інновацій педагогів міста.
Учні дев’ятої гімназії можуть отримувати додаткову мистецьку освіту на шести відділеннях художньо-естетичних дисциплін, до того ж абсолютно безкоштовно. Перед ними вибір на будь-який смак: хор, вокал, гра на струнних, народних і духових інструментах. спортивна хореографія, образотворча студія, обробка деревини, сувеніри, інформатика, web-дизайн, комп’ютерна графіка, робота в прес-центрі, театр, народознавство, основи риторики. Випускники гімназії разом із атестатом отримують підтвердження про закінчення одного з мистецьких відділень.
Гордістю гімназії є зразковий художній колектив вокальний ансамбль «Співаночки», вокальні ансамблі «Домісолька», «Колосок», інструментальні ансамблі баяністів, скрипалів, духових інструментів, шкільний оркестр, зразковий художній колектив театральний колектив «Балаганчик».
Учні гімназії здобувають перемоги на міжнародних, всеукраїнських, обласних творчих конкурсах. Гімназією започатковано міський конкурс «Меандр», мета якого – популяризація художньої культури в місті.
З 2007 року в закладі відкрита та успішно працює школа «Джур». З 2006 року активно діє шкільна газета «У дев’яточку!» - лауреат багатьох конкурсів шкільної преси.
Що дає гімназії участь у науковому експерименті на Всеукраїнському рівні? Зрозуміло, що в першу чергу мова йде про розвиток педагогічної майстерності вчителів в інноваційному освітньому середовищі. Що стосується наукової роботи, то заплановано провести дві науково-практичні конференції; видання збірників наукових праць спільно з Інститутом педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОН України; видання наукових посібників і навіть захист дисертаційних досліджень.

Як бачите, гімназія №9 завжди відкрита до творчої співпраці та готова опановувати нове і ділитися досвідом з іншими. Це й визнала Комісія, давши згоду на проведення експерименту. Тепер на вчителів чекає серйозна, але цікава робота, гімназія стоїть на порозі інноваційних змін. Побажаємо успіхів педагогам, які, незважаючи на важкий час, здатні на професійний подвиг і в першу чергу думають про те, як зробити навчання сучасним та відповідним потребам дітей – майбутнього України.
Саклакова М.М.

Комментариев нет:

Отправить комментарий